Prečo nedám dieťaťu rožok ? - Ako súvisí telo a myseľ #2

Autor: Jaroslav Hoško | 10.2.2016 o 14:48 | (upravené 10.2.2016 o 17:18) Karma článku: 7,67 | Prečítané:  2687x

Ahoj, opäť si sa vrátil na môj blog, alebo ho vidíš prvý krát ? Ak ho vidíš prvý krát, tak si prečítaj predslov v minulom blogu (posledný pridaný článok pred týmto). Dnes budem nadväzovať na to, čím som minule začal. 

     Teraz ma možno všetci budú chcieť ukrižovať za nadpis článku, ale krutá pravda je taká, že mnoho rodičov ani len netuší čo dáva svojim deťom jesť a akými (p)otravinami ich kŕmi. Od žuvačiek s umelými sladidlami, cez cukríky s farbivami až po rožky z bielej múky. Raz za čas sa stane, že ako človek, ktorý sa učí o strave, živote a pod. si kráčate len tak niekde a v tom zbadáte celkom bežnú situáciu. Mamička s kočíkom (buginou)...v ňom sedí dieťa a ona mu podáva „rožtek“, alebo chrumky, vo väčšom extréme sladkú taštičku z reťazca kde začína americký týždeň :) (hocičo, čím mu zapchá hubu ústa) . Mnohí sa práve pýtajú: „No a ?!“ . No a ja sa zhrozene pozerám na tú matku, že čo to za hlúposti trepe do malého dieťaťa. „Prečo hlúposti ?“ Pretože to nie sú potraviny ! O škodlivosti bielej múky sa už veľa popísalo, takže tým čo nevedia o čo ide odporúčam, nech pokračujú cez google a hľadajú to, čo ich doma a v škole nenaučili. Od otupovania mozgu, cez dráždenie steny čreva,  prudký nárast cukru v krvi atď.

     Dobre, dúfam, že už čítajú iba tí, ktorí vedia, že biela múka a výrobky z nej (pečivo) nie je to pravé orechové pre tvoj organizmus. Veľa ľudí to však vie, ale neurobia nič s tým, pretože pečivo je svojim spôsobom droga. Človek si nevie predstaviť „život bez chleba“. Alebo...minule som šiel autobusom, dve dievčatá, z toho jedna vážila viac ako ja dala návrh tej druhej, nech si objednajú pizzu, lebo sa im nechce robiť si obed. Možno je to teda kvôli lenivosti, alebo jednoducho iba zlozvyk. Ja tu nebudem veľmi rozpisovať negatívne fyzické vplyvy na organizmus človeka, ale za to, ti dám nahliadnuť do života človeka, ktorý má biele pečivo naozaj výnimočne (naposledy na Vianoce – oplátka + asi 2 koláčiky na návšteve). Tak ako minule popíšem zmeny, ktoré som spozoroval na sebe po „vysadení pečiva“. Teda hlavne psychické vplyvy stravy bez pečiva.

Ako to začalo ?
     Prechod z chlapca čo jedol chlieb každý deň, po študenta  čo ho neje. Postupným učením sa som zistil vplyvy na fyzické telo, tak som začal jesť grahamové pečivo namiesto bieleho. Neskôr som zistil, že ľudia jedia veľa kombinácií, ktoré sa v žalúdku „bijú“, plnia sa zlepencami, namiesto toho, aby si dali prirodzenú stravu no a tak som prestal nakoniec jesť aj toto pečivo. Zaujímavým zistením bolo, že „abstinenčné príznaky“ nie sú ani z ďaleka také aké boli pri bielom cukre (minulý blog). Pšeničné pečivo nejem teda už dlhšiu dobu. Ak aj ty prestaneš pchať do seba tieto priemyselné zlepence, tak je dosť možné, že:

  • Budeš mať krajšiu postavu ! ... Áno, toto je fyzický vplyv a samozrejme k tomu prispieva mnoho faktorov, ale pravdou je a ostáva, že biele pečivo ako zdroj rýchlych (koncentrovaných) sacharidov a prázdnych kalórií prispieva k tomu aby neaktívny ľudia mali obalené brušká a zadky tukom....preto ma vždy zabije keď vidím niekoho priestorovo objemnejšieho ako povie: „Veď som mal(a) iba rožok“.“  „Áno iba, prestaň jesť zlepence ! „

  • Budeš sa viac usmievať ! ...Toto je jednoducho osobná skúsenosť. Odkedy som prestal jesť pečivo, tak sa omnoho viac usmievam a až to badám na sebe, že môj „bežný“ výraz nie je mračenie sa ako 80% ľudí, kt. vidím okolo, ale jednoducho mi vládne na tvári mierny úsmev. Nebudeš už viac chronický sťažovateľ, ako tvoj 60 ročný sused (ktorý mal ráno chleba s maslom, na obed chleba s jaternicou a večer chleba vo vajci).

  • Budeš mať zasa viac energie ! ...Toto je niečo podobné ako som písal minule pri cukre. Tým, že biele pečivo v sebe neobsahuje nič prospešné a všetok „zdravší obal“ (hlavne vláknina) okolo zrna je vyhodený a ostáva iba škrobová časť, tak je ochudobnené o prvky bez ktorých jednoducho telo nepracuje správne a ľudia, ktorý konzumujú toto „jedlo“ si privodzujú návaly glukózy v krvi a tým pádom inzulínové výkyvy – nasleduje kolísanie hladiny cukru v krvi a neskôr ako pri každom rýchlom cukre pocit únavy a „pocit na spanie“ /skús sa prejesť chleba alebo si daj pizzu a za pol hodinu sa ti nebude chcieť ani žiť/ + ako bonus si pripíšeš na konto prekyslenie organizmu a krok k cukrovke.

  • Nebudeš ako na drogách ! ...Niekde som čítal, že pšenica obsahuje podobné látky ako morfium, neviem čo je na tom pravdy, ale niekoľko mesačno „abstinovaní“ s pšenicou som náchylný tomu veriť. Ak nahradíš pšeničné pečivo, hocičím zdravším (zelenina, ovocie, príp. ryža, pohánka a ďalšie „zdravšie obilniny“), tak sa nebudeš už viac cítiť ako v bubline (mnoho ľudí v nej je a ani si to neuvedomuje J ), ale začneš vnímať podstatne viac svet, otvoria sa ti dvere tam kde boli predtým steny a prídeš na nové, lepšie myšlienky. Tvoje sebavedomie pôjde zdravo hore, pretože už nebudeš deprimovaný a „schúlený“. Začneš byť zodpovednejší, ale stále pozitívny...no a tým sa vlastne vraciam k bodu č. 2.

     Toto čo som napísal nie je nijako odborný vedecký článok na základe 100 ročného výskumu, ale čisto iba osobná skúsenosť mladého študenta, ktorý má záľubu v experimentovaní v strave a snahu o to priniesť ľuďom vedomie o tom, že moderné potraviny majú od prirodzenej stravy viac a viac ďalej. To sa potom prejavuje na vnímaní sveta, na fyzických, ale aj duševných schopnostiach. Ľudia ostávajú „zavretí v systéme“ so zamračenými tvárami, agresívni, chorí, bez sebavedomia a pod. A to nie je dobré, preto je super a IBA TI TO PROSPEJE ak sa začneš viac starať o seba. Nejde iba o stravu, ale o celkový životný štýl. Tak isto problém nie je v pšenici ako takej, problém je v tom, že ľudia majú potrebu šľachtiť stále „lepšie a lepšie“ odrody a tie sa vzďaľujú od svojich pôvodných, no a tie majú iné „kvality“ ako tie pôvodné - prirodzené. O rozdieloch sa tiež dočítate na internete. Podstatné je to, že už to nie je „prírodná obilnina“, ale skôr priemyselná potravina v štýle „za čo najmenej peňazí nakŕmime čo najviac ľudí“. Úžasná vec, však? Ale nestojí to za zdravotné následky. Teda...pokiaľ si svoje zdravie ceníš viac ako peniaze. Budem rád ak sa ti článok páčil, neboj sa, daj to nejako najavo a ostaň „naladený“. 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Architekt: Niektoré sedačky sú zámerne nepohodlné

Aké zásadné chyby robíme pri zariaďovaní obývačky a kam umiestniť televízor?

SVET

Muž zastrelil vo Fínsku starostku mesta a dve novinárky

Každú zasiahol ranami z pušky do hlavy a trupu.

EKONOMIKA

Zakladateľ siete pre milionárov: Neukazujú len bohatstvo, ale to, ako žijú

Sociálna sieť Rich Kids nie je pre každého.


Už ste čítali?