Nezdravá doba č.2 - Pitný režim, alebo...náhradné sladidlá všade

Autor: Jaroslav Hoško | 22.10.2014 o 19:31 | (upravené 22.10.2014 o 19:39) Karma článku: 2,39 | Prečítané:  232x

          Po minulom, prvom „ústrižku“, by som chcel blog viac rozbehnúť na „potravinový okruh“ a dať sem nejaké moje názory, nadobudnuté vedomosti ohľadom výživy, stravovania sa a zdravšieho životného štýlu. Pre mňa platí to, že sme zrkadlom toho, čo jeme. Okolo tohto, nikto nič nerieši, preto máme zvrátený svet a naše zdravie nie je na tom vôbec dobre...napr. už len to, čo „papká“ má každý na háku.

           Začnem od základu – voda. Skutočne úžasná tekutina, ktorú prijímame mnohokrát málo, na to akú má pre nás hodnotu. U veľa ľudí vidím, že im to je vlastne úplne jedno čo do seba lejú, či to je „brča“ z tes*a za 0,3€ alebo Cola Light. Týmto ľuďom dajme meno „Ty“. Ty sa pozrieš a vidíš peknú etiketu, napiješ sa a celkom ti to aj chutí. Hmm...prečo ? Odpoveď: "Lebo je to zdravé", to asi nebude. Ono, málo kto si uvedomuje to, že Slovensko, má dosť kvalitnú vodu na to, aby sme neboli odkázaní na balené limonády kt. obsahujú množstvo škodlivín. Najviac ma ale zabíja, keď vidím nejakých tučných ľudí „pri sebe“ , ako si berú niečo „bez cukru“. Absolútne im je jedno, že je niečo plné konzervantov, farbív, umelých aróm a ani ich nezaujíma to, že nejako tú sladkú chuť firmy musia nahnať. Ja som sa osobne týmto začal zaoberať cca rok a pol dozadu. Po prečítaní slov ako napr. aspartám, sacharín, acesulfam K, cyklamát...prípadne označení E9xy, som si ich začal hľadať na internete a z výsledkov som bol ohromený, teraz viem o výžive a potravinách viac a preto vám chcem priblížiť niečo o tom, čo je pre človeka veľmi dôležité a tým je voda. Na trhu je neskutočne veľa produktov a môžeme si vyberať, čo budeme piť. (Prípadne ani nemusíme a stačí nám kohútik).
           Ako prvé tu máme čisté minerálky, tie nemajú v sebe nič zlé (čert to ber, že sú v plastových fľašiach). Jedine k tomu napíšem to, že nesmieme byť pri tomto jednostranný a stále piť to isté. Potom môžeme mať prebytok určitých látok v tele a nedostatok iných. Horšie je to však s tými sladenými. Vieme, že biely cukor nie je žiadna sláva pre náš organizmus, ale nie je to ani „vrah“, ako sa ho podarilo potravinárskym spoločnostiam propagovať medzi ľuďmi. Samozrejme ak prijímame vyššie dávky a množstvá, tak je to zlé. Horší je glukózo – fruktózový sirup, kt. výrobcovia pridávajú naozaj všade, aj tam kde ho netreba (jogurty, cukrovinky)...ten sa vyrába z pšenice (alebo kukurice), ktorá je rozdrvená v továrni a následne prechádza cez filter, ktorý oddeľuje škrob od ostatných častí jadier. Po separácii sa do vzniknutej tekutiny pridajú enzýmy, ktoré premieňajú niektoré cukry z glukózy (G) na fruktózu (F). Výsledkom je kombinácia G a F. Problémom je, že v tomto produkte, nie sú na seba tak tieto dva cukry naviazané ako v klasickom repnom cukre a preto majú na náš organizmus rozdielny vplyv. Máme z nich tendenciu viac pribrať do tuku (tuk sa ukladá v oblasti pečene a v horšom prípade sa môže ukladať v cievach v blízkosti srdca). Keď mi spolužiak argumentoval tým, že „veď glukóza, fruktóza sú lepšie ako cukor.“ Tak stačilo len toto: V ovocí (prirodzený zdroj G a F) sú enzýmy a vláknina, ktorá pomáha cukor štiepiť. Látková premena priemyselne vyrobenej fruktózy však neprebieha vo svaloch, aby im dodala energiu na pohyb, ale v pečeni, a tam podporuje tvorbu tukov. Hlavne pri vysokých dávkach preto spôsobuje obezitu. Existujú výskumy, ktoré potvrdzujú súvislosť medzi nadmernou konzumáciou fruktózového sirupu a rozvojom chorôb, ako sú cukrovka 2 typu, ateroskleróza a metabolické ochorenia. Pri konzumácii fruktózového sirupu sa nevytvára dostatočný signál pre mozog o plnom žalúdku, takže človek bude pravdepodobne pokračovať v jedení. Fruktóza takto vyrobená nie je teda absolútne prínosná. Je záškodná pre pečeň, obličky a zvyšuje toleranciu na inzulín + prináša iné dôsledky (pre zaujímavosť, dlhodobo pôsobí škodlivo, podobne ako alkohol, avšak nespôsobuje stav opitosti). Pozn. Naozaj si nemýliť takúto fruktózu s fruktózou v ovocí (príroda nie je hlúpa ako ľudstvo a netvorí svinstvá) !
        Stále je to však relatívne málo oproti tomu, aké „lahôdky“ nám ponúkajú umelé náhradné sladidlá obsiahnuté v rôznych nápojoch. Keby ich mám rozoberať všetky po jednom, tak sme tu do rána. Spomeniem preto vo všeobecnosti, prečo sa vyhýbať takýmto dobrotám. Tieto aditíva nie sú prirodzené pre telo a preto ich nedokážeme spracovať ako prírodné látky. Napríklad Aspartám, používaný od žuvačiek, cez light nápoje až po „diétne“ jogurty (kt. vám dajú bez pardónu aj v nemocnici!! /skúsenosť/ ) bol v minulých rokoch uznaný ako bojová chemická zbraň, samozrejme kým neprišla firma „nutrasw*et“ s jeho využitím ako sladidlom. Keďže peniaze hýbu svetom, tak aj popri výskumoch na zvieratách, kt. dokázali, že ide o vysoko škodlivú látku sa toto svinstvo pridáva do potravín namiesto cukru a vďaka exkluzívnej schopnosti, posilniť chuť do jedla, obéznejší ešte viac priberajú, kým ich mozog chátra (dva klince do rakvy naraz, bravó potravinárske spoločnosti). Ešte jedna zaujímavosť. Piloti majú zakázané piť „light“ nápoje na palube lietadiel. Viete prečo ? Vďaka aspartámu sa zrútilo pár lietadiel a zistilo sa, že môže za epileptické záchvaty pilotov v kabíne, za dočasnú stratu zraku atď...Viete, pilotom to povedia, ale vám nie. Vy ste pre nich iba kupujúci, čo si tú sra*ku kúpi, číslo, zisk. Vás tým budú kŕmiť, dokedy neprídete v bolestiach do nemocnice, kde vás majú za úlohu iba liečiť, nie vyliečiť, ale o tom inokedy. Ďalšie náhradné sladidlá, tiež nie sú výhra v lotérií (jedine ak je jackpot choroba, smrť). Mnohé z nich (hlavne sacharín, cyklamát, acesulfam K) vyvolávajú ťažkosti - v okolí močových ciest, pôsobia nepriaznivo na črevá, nervy, mozog a prípadne môžu dopomôcť k nádorovým ochoreniam...skrátka ani jedno z náhradných sladidiel (umelých), najčastejšie sa vyskytujúcich v potravinách nie je pre telo neutrálne, alebo prospešné. Prečo ? Je to chémia a tá sa pri dlhodobej spotrebe jednoducho niekde prejaviť musí.
        Ideme teda radšej na prírodnejšie varianty nápojov. Kráčame ďalej pomyselným obchodom a máme teda ešte oddelenie džúsov.  Najčastejšie tu vidíme 100% šťavy z koncentrátu. Viete čo je vôbec koncentrát ? Dané ovocie sa vylisuje a spraví sa z neho šťava (fresh), z nej sa odparí voda a táto hmota putuje zmrazená niekde, kde k nej dolejú to isté množstvo vody, kt. sa odobralo, hodí sa to do regálov a ide to na predaj. V podstate nejde o nič zlé, akurát to nie je čerstvá šťava a množstvo vitamínov, enzýmov, minerálov v porovnaní s klasickým vytlačeným ovocím, prípadne muštom je diskutabilné tiež (vlastne ani nie je, je jednoznačne menšie, alebo žiadne). Taktiež môžeme však naraziť na rôzne nápoje ktoré majú v sebe tonu cukru a náhradných sladidiel a ovocie videli tak z 4-50%. Na toto si treba dávať pozor, či chceme niečo ovocné, alebo sladkú vodu (mnohokrát osladenú svinstvami spomenutými vyššie, dofarbenú farbivami, aromatizovanú...). Jednoducho, nie všetko kde je nakreslené jabĺčko, jahôdka, pomaranč, toto všetko aj obsahuje.
        Čo teda mám jesť a piť, keď všade je niečo zlé ? Túto otázku počúvam od ľudí často a lezie mi na nervy, lebo odpoveď na ňu je dlhá a pritom jednoduchá, ale nechávam ich, aby na ňu prišli postupne sami. Ja som sa dostal k zdravej výžive, tým, že som si začal čítať etikety a zisťovať si čo daná látka, aditívum znamená, ako sa vyrába a aký má dôsledok na moje telo.  Každopádne keď budete trochu čítať a vzdelávať sa v tomto, tak vás to začne postupne baviť. Veď nie je najkrajší dar a pocit pre seba samého, ako to, keď viete, že ste zdravý, napredujete a funguje vo vašom vnútri všetko ako má ? Keď sa pozriete do zrkadla a vidíte, že nie ste hora podkožného tuku ?  Toto je len úvod k tomu, čo chcem dať zo seba von a dúfam, že niektorí otvoria oči konečne a začnú čítať aspoň etikety na začiatok !

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Architekt: Niektoré sedačky sú zámerne nepohodlné

Aké zásadné chyby robíme pri zariaďovaní obývačky a kam umiestniť televízor?

SVET

Muž zastrelil vo Fínsku starostku mesta a dve novinárky

Každú zasiahol ranami z pušky do hlavy a trupu.

EKONOMIKA

Zakladateľ siete pre milionárov: Neukazujú len bohatstvo, ale to, ako žijú

Sociálna sieť Rich Kids nie je pre každého.


Už ste čítali?